Menü

Bemutatkozás Könyvtáraink Használat Szolgáltatások Katalógus Adatbázisok Kapcsolat Gyermekkönyvtár Hírek

Űzenőfal








Önnek tetszet ez az oldal?????





Kijelentkezés a "Google Kapcsolat"-ból

2010. január 9., szombat

Kultúrcsavargó - 2010. január

Kultúrcsavargó - 2010. január



Mivel is indulhatna az újév, mint egy szép koncerttel. A Bécsi Filharmonikus Zenekar Bécsi Újévi Koncertjén Ifj. Johann Strauss és a papa Johann Strauss darabjai hangzanak fel. Világszerte 44 országban közvetítik, és több, mint egy milliárd ember láthatja. Nálunk Budapesten a Művészetek Palotájában két új évi koncertre is sor kerül. Az egyik január 1-én délután fél ötkor ifjúsági hangverseny, melyen Haydn: A teremtés oratóriumának mintegy egyórásra rövidített változatát hallhatják a fiatalok. Az oratórium keresztmetszetszerű előadása közben maga a karmester, Fischer Ádám meséli el a gyerekeknek, hogy éppen miről hallanak.
A másik este 7 órai kezdettel a bécsi Theater an der Wien és a Művészetek Palotája közös produkciójában kerül bemutatásra. Ez alkalommal már a teljes oratóriumot hallhatjuk. A produkciót ezúttal is a zeneszerző műveinek egyik legavatottabb tolmácsolója, Fischer Ádám irányítja.



John Ronald Reuel Tolkien 1892. január 3-án született Bloemfonteinben, Dél-Afrikában.
Az író születésnapjára emlékeznek - immár 7 éve - minden év elején a Magyar Tolkien Társaság tagjai, az író lelkes hívei a Főnix Klubban. (1061 Budapest, Paulay Ede u. 5.) A Egy Rég Várt Ünnepély elnevezésű rendezvényen különféle workshopokkal és programokkal várják az érdeklődőket. Lesz táncház, szerepjáték, városbújócska, színjátszás, kézműves műhely és játéksarok is. Este a Magyar Tolkien Társaság színjátszóiknak, táncosainak legjobb előadásaiból és a táborokban készült produkciókból nézhetnek meg egy videó-összeállítást.



Január 3-án a Művészetek Palotája ad otthont a Budapest Bár koncertjének. Az utóbbi évek egyik legeredetibb zenei vállalkozásába fogott 2007-ben Farkas Róbert. Zenekara köré gyűjtötte a rockzene kultikus alakjait. Régi filmslágereket, kuplékat és táncdalokat dolgoznak fel mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében. 2009–ben Pál Kálmán rendezésében igazi színházat csináltak, koncert- és színházi élményt is ígérve. Legyen a Budapest Bár vendége egy hamisítatlan budapesti estére! S aki nem teheti, hát hallgassa CD lemezeiket, hisz immár kettő is van belőlük, s könyvtárunkból is kikölcsönözhetik.



Ugyancsak a Művészetek Palotájában lépnek fel a népzene legjobbjai január 19-én. E hagyomány 2008-ban vette kezdetét, amikor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen elindult a várva várt népzenei tanszak, és ezt a műfaj legjobbjait megszólaltató esten méltón megünnepelhették. A népzene csúcstalálkozója mindkét alkalommal nagy sikerrel járt, így ezen felbuzdulva ebben az évben is eljönnek a népzene hazai „sztárjai”.
Lesz autentikus magyar népzene, de hallhatunk majd világzenébe vagy jazzbe hajló fúziót, illetve ízelítőt más népek zenéjéből. A fellépők között találjuk Berecz Andrást, a Dűvő népzenei együttest, Sebestyén Mártát, Dresch Mihályt, a Csík zenekart és még számos kiváló népzenészt.



Az év első nagyszabású összművészeti fesztiválja az immár 11. alkalommal megrendezésre kerülő VilágVeleje Fesztivál. Helyszíne a Gödör Klub; időpontja: január 20-23. A fesztivál négy napja alatt középpontban természetesen a kortárs könnyűzene, a koncertek lesznek, de számtalan más művészeti ággal ismerkedhetnek a fesztivállátogatók.



Január 30-án délelőtt 11 órakor a Thália Színházban kerül sor a Budapest Filharmónia „A zene titka” ifjúsági bérlet előadására, Thália és testvérei -Filmzenék címmel. Műsoron Prokofjev, Saint-Saëns és Eötvös Péter: Paris-Dakar műve. A hangversenyt filmvetítéssel színesítik. A Duna Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar mellett a Modern Art Orchestra is fellép.



A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2009. szeptemberében nyílt meg az a kiállítás, mely a magyar mese- és mondavilágot, a székely népmeséket, a világirodalom meseanyagát átdolgozó és közkinccsé tevő Benedek Eleknek állít emléket „Egyszer volt hol nem volt…” címmel. A meséinek világába, közös olvasásra, mesehallgatásra, játékra várják a gyerek és felnőtt látogatókat egyaránt. A kiállítás első egysége a varázslatos, mesét, mondát termő szülőföldet mutatja be. Megismerhetjük Elek apó diákéveit, a harcos újságírót és szerkesztőt, a fordítót, a tanügy iránt elkötelezett embert, az irodalomszervezőt. Lapozó formában válogatást láthatunk Benedek Elek verseiből és levelezéséből. A kiállítás feleleveníti a Cimbora újság híres levelező rovatát. Indul a Táltosposta, s a beérkező levelekre, rejtvény megfejtésekre, pályázatokra, észrevételekre a múzeum munkatársai, a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján válaszolnak.



Köztudott, hogy a gyerekek többsége szereti a lovakat, sokan közülük kipróbálták már a lovaglást is. A felnőttek közül meg többen próbára tették már szerencséjüket a „lovin”. Így vélhetőleg érdeklődéssel fogják végig járni a Magyar Mezőgazdasági Múzeum decemberben nyílt kiállítását, melyen híres magyar versenylovakat ismerhetnek meg. Kincsem, Imperiál sikereinek történetét, Overdose eddigi szerepléseit.



100 csoda – A jövő születése interaktív kiállításon olyan hazai találmányok kerültek bemutatásra, melyeket a hazai közönség még nem ismer, de a nagyvilágban már komoly sikereket értek el. Az egyszerűbb, de a mindennapokat nagyban megkönnyítő papírbilitől kezdve, a környezetszennyezésre megoldást kínáló hibridautón át a Jedi-késig, vagy a gaus kerékig. A kiállított tárgyakra lehet szavazni a www.100csoda.hu oldalon és a helyszínen, illetve szakmai zsűri is díjazza a legjobb, leginnovatívabb alkotást. Nem utolsó sorban a találmányok ki is próbálhatók a helyszínen a Párisi Udvarban február 28-ig.



A Játékszínben december 15-én volt a bemutatója Bernard Slade: Jutalomjáték című vígjátékának. A Broadway vígjátékot szinte évente felújítják, film is készült belőle, melyben a főszerepet Jack Lemon játszotta. A főhős a felelőtlenség játékosa. Tehetségét és családját kockáztatta az azonnali örömért. A környezetében is tapsra vágyott Scott Templeton s így vesztette el a feleségét s ébresztett haragot s tán bosszút a fiában. Ez a Jutalomjáték, meglehet az utolsó. Egy halálosan beteg ember vicceit beárnyékolja a szörnyű betegség. A vígjáték azonban a fordulatok műfaja s az izgalmak bővelkedő komédia könnyes mosollyal békíti össze a családot. A Szirtes Tamás rendezte darabban olyan nagyszerű színészek kaptak szerepet, mint Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Balázsovits Edit vagy Nagy Sándor. Januárban 13-án, 19-én és 25-én látható, sajnos a 12-i előadás elmarad.



S még egy kis vidámság az új évre – A Centrál Színházban (volt Vidám Színpad) 2010. január 30-án szombaton este 7 órakor bemutató előadás lesz: Neil Simon: A 88. utca foglyai. A szerzőt jól ismerjük, hisz számtalan darabját játszották, és jelenleg is játsszák a budapesti színházak. Gondoljunk csak a Furcsa párra, Hotel Plaza-ra, a Napsugár fiúkra vagy az És mennyi szerelemre. Nei Simon e darabjában is, saját legjobb hagyományait folytatva, valódi emberi konfliktust ábrázol - rendkívül szórakoztatóan. Együttérző humorral, fanyar iróniával, szellemes dialógusokban bontakozik ki egy szeretetreméltó házaspár hétköznapi válsága. A szereposztás is parádés: Básti Juli, Kern András, Borbás Gabi, Szabó Éva, Papp János. Aki teheti, s nem fáradt el a decemberi sürgés-forgás, rokonlátogatás, családi- és munkahelyi ünneplések közepette januárban is válogathat a színvonalas programok közül. Jó szórakozást!

Használati Szabályzat 2010

A

FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR

HASZNÁLATI SZABÁLYZATA




Budapest

2010.


I. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

(1) A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (a továbbiakban: könyvtár) nyilvános könyvtár: szolgáltatásait bárki igénybe veheti, aki használatának szabályait betartja.

(2) E szabályzat a könyvtár valamennyi szolgáltató helyére egységesen érvényes.

(3) A könyvtári vagyon (épület, dokumentum, stb.) szándékos rongálása esetén az olvasó használati jogát a tagkönyvtár vezetője azonnal felfüggesztheti. A könyvtári szabályok súlyos megsértőitől a használati jogot a főigazgató meghatározott időtartamra írásban megvonhatja.

(4) A nyitva tartás rendjéről a könyvtár vezetője köteles a használókat tájékoztatni.

A könyvtár az ünnepnapokon zárva tart. A tagkönyvtárak – a működési feltételek figyelembe vételével – nyáron csökkentett nyitva tartással működhetnek, illetve zárva tarthatnak.

A könyvtár fenntartója egyéb okok miatt elrendelhet zárva tartást. A tagkönyvtárak nyitvatartási ideje az 1. sz. függelékben található.

(5) Azokban a tagkönyvtárakban, ahol működik ruhatár vagy van ruhatári szekrény, annak használata díjtalan és kötelező. A látogatók megőrzésre itt elhelyezett dolgaiban keletkezett kárért a könyvtár felelősséget vállal. A könyvtár felelőssége csak az olyan dolgokra terjed ki, amelyeket a látogatók rendszerint magukkal szoktak hozni.

A könyvtár az elvesztett ruhatári őrjegyért, kulcsért kártérítést és külön eljárási díjat, a ruhatári szekrénynek az olvasó kérésére történő felnyitásáért (a kulcs elvesztése, a PIN – kód elfelejtése esetében) külön eljárási díjat számít fel. Az eseményről jegyzőkönyvet kell felvenni. A díjakat a 2. sz. függelék XI. fejezete tartalmazza.

(6) A könyvtár területét elhagyó olvasó a táskája tartalmát kérésre köteles bemutatni.

(7) A könyvtár közönségforgalmi tereiben az alkohol- és a drogfogyasztás, a dohányzás tilos; étkezés kizárólag a kijelölt helyen, illetve az étel- és az italautomaták közvetlen közelében lehetséges. A könyvtár használója a közösségi magatartás normáit köteles betartani, súlyos normaszegés esetében a főigazgató a használatot korlátozhatja.

(8) Észrevételekkel, panaszokkal, a Használati Szabályzatot módosító javaslatokkal a tagkönyvtár vezetőjéhez, valamint a főigazgatóhoz lehet fordulni közvetlenül vagy az „olvasói észrevételek könyve” útján.

(9) A könyvtár működését érintő jogszabályokat az 1. sz. melléklet sorolja fel.

II. SZOLGÁLTATÁSOK

(1) A szolgáltatások az egyes tagkönyvtárakban – adottságaiktól és feltételeiktől függően – eltérőek. Az eseti zárva tartás idejére (nyári szünet, vis major) a szolgáltatások rendjét a főigazgató utasításban szabályozza.

(2) A könyvtár

a) állománya helyben használható;

b) állományának e célra rendelt részét kölcsönzi, illetve a Központi Könyvtár állományát könyvtárközi kölcsönzés révén más könyvtárak használóinak rendelkezésére bocsátja;

c) a házhoz kötött használóknak – kérésükre és a szükséges anyagi és személyi feltételek megléte esetén – a kívánt dokumentumokat házhoz szállítja;

d) állományának egységeiről a szerzői jog szabályait és az állományvédelmi szempontokat figyelembe véve másolatokat készít, illetve másolási lehetőséget biztosít;

e) az állományából hiányzó nyomtatott dokumentumokat a használók kívánságára a könyvtárközi kölcsönzés keretében hazai és külföldi könyvtárakból és más forrásokból eredetiben vagy másolatban megkéri;

f) tájékoztatást ad a hazai és a külföldi könyvtári szolgáltatásokról;

g) általános és szakirodalmi információkat nyújt állománya, katalógusai, számítógépes adatbázisai, illetve külső adatbázisok alapján;

h) bibliográfiákat és egyéb kiadványokat jelentet meg hagyományos és számítógéppel kezelhető formában;

i) egyes dokumentumtípusok használatához – meghatározott időtartamra – eszközöket kölcsönöz (A kölcsönzés részletes szabályait a 3. sz. függelék tartalmazza);

j) az erre kijelölt helyeken biztosítja a könyvtárhasználó saját eszközeinek csatlakoztatását az internethez és az erős áramú hálózathoz ;

k) szerződés alapján a megrendelő intézményeknek valamennyi szolgáltató hely használatára jogosító komplex könyvtári szolgáltatást nyújt. (A szolgáltatás díjtételét a 2. sz. függelék II. fejezete tartalmazza);

l) kiállításokat, előadásokat, tanfolyamokat, közösségi eseményeket rendez;

m) színteret ad közösségek tevékenységéhez.

III. KÖNYVTÁRHASZNÁLAT

(1) Könyvtári tagság, beiratkozás, regisztráció

a) A könyvtár tagjai a beiratkozott és a regisztrált könyvtárhasználók: a könyvtár szolgáltatásait igénybe vevő természetes vagy jogi személyek. A tagság folyamatos, ha a lejáratot követő hat hónapon belül meghosszabbítják.

b) A könyvtár egyes szolgáltatásainak vagy azok valamely csoportjának igénybe vételét tagsághoz – beiratkozáshoz, regisztrációhoz – kötheti.

c) Beiratkozás, regisztráció: a könyvtárhasználó adatainak nyilvántartásba vétele, illetve a tagkönyvtárak használatához szükséges – másra át nem ruházható – egységes olvasójegy kiadása. Az olvasójegy lehet papír alapú vagy chipkártya.

d) A könyvtárba beiratkozhat

· a cselekvőképes nagykorú magyar állampolgár;

· a 18 év alatti és más nem cselekvőképes személy a törvényes képviselőjének készfizető kezessége mellett;

· a tartózkodási vagy a letelepedési engedéllyel rendelkező uniós külföldi állampolgár;

· a magyar igazolvánnyal vagy a magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkező külföldi állampolgár a magyar állampolgárokra vonatkozó általános feltételekkel;

· más külföldi állampolgár magyar állampolgár készfizető kezessége mellett;

· a magyarországi/uniós telephellyel rendelkező jogi személy, amely létezését és a képviseletére jogosultak nevét

o gazdasági társaság esetében az illetékes cégbíróság által kiadott cégkivonattal,

o alapítvány, társadalmi szervezet esetében az illetékes bíróság nyilvántartásba vevő határozatával,

o intézmény esetében az alapító által kiadott/hitelesített okirattal igazolta.

e) A beiratkozott vagy a regisztrált könyvtárhasználó nyilatkozat (2/1.a. és a 2/1.b sz. melléklet) aláírásával a használati szabályokat magára nézve kötelezően elfogadja. A súlyosan fogyatékos használók – a könyvtári tagság érvényességének idejére szóló, egyszeri meghatalmazás adásával – egy kölcsönzéssel megbízott személy közvetítésével is kölcsönözhetnek. A meghatalmazás csak írásban vonható vissza. (3/3. sz. függelék.)

f) A készfizető kezesnek a könyvtárhasználó beiratkozásakor egyszeri kezességi nyilatkozatot (2/2. sz. melléklet) kell tennie. A készfizető kezességi nyilatkozat csak írásban (2/3. sz. melléklet) vonható vissza. A könyvtárhasználó 18. életévének betöltése után a kezességi nyilatkozat érvényét veszti.

g) A beiratkozásért a könyvtár negyedéves, féléves vagy éves díjat szed. A díjfizetés rendjét az 1. sz. függelék és a 2. sz. függelék II. fejezete tartalmazza.

h) A regisztrálás ingyenes, és nincs kezességhez kötve.

i) Az olvasójegy 3, 6 vagy 12 hónapra érvényes azokban a tagkönyvtárakban, ahol váltották, illetve érvényesítették. Olvasójegy – a három hónapos tagság kivételével -, emelt beiratkozási díj fizetésével valamennyi tagkönyvtár egyidejű használatára is váltható. Lejárt olvasójegy hosszabbításakor az érvényességi idő a díj befizetésének – regisztráció esetén a megújításának – napjától/hónapjától számít. A készfizető kezessel váltott olvasójegy érvényessége megszűnik a kezesség visszavonásának napján.

j) Az olvasójegy elvesztését be kell jelenteni. A könyvtár a bejelentést megelőző visszaélés következményeiért felelősséget nem vállal. Az érvényességi időn belül elveszett kölcsönzői és regisztrációs olvasójegyet (chipkártyát) a könyvtár díj fizetése ellenében pótolja (2. sz. függelék II. fejezet H. pontja, 2. sz. függelék IX.. fejezete).

k) A beiratkozáskor, a regisztráláskor, a kezesség vállalásakor és az adatok megváltozásakor az adatokat hitelt érdemlően igazolni kell. A 14 év alatti beiratkozottak adatainak igazolásához lakcím-kártya szükséges.

A beiratkozáshoz, a regisztráláshoz és a kezesség vállalásához szükséges adatok

k.a) a természetes személy esetében:

· név, születési családi és utónév;

· anyja születési családi és utóneve;

· születési hely és idő;

· állandó lakcím, tartózkodási vagy levelezési cím;

· a személyi igazolvány, – külföldieknek – az útlevél száma;

k.b) a jogi személy esetében:

· a hivatalos okirat szerinti megnevezése,

· a székhely címe (irányítószám, település, utca., házszám),

· levelezési címe, telefonszáma,

· a képviseletre jogosult személy(ek) neve, beosztása,

· a használatra jogosul képviselő(k) személyi adatai (név, személyazonosító igazolvány/ útlevél száma),

· aláírási címpéldány hitelesített másolata.

l) A használó jogosult adatait megtekinteni.

m) A könyvtár a használók adatait a törvényi előírásoknak megfelelően kezeli.

(2) A könyvtárhasználat lehet

a) a dokumentumok ingyenes vagy térítéses (a díjtételeket a 2. sz. függelék III. fejezete tartalmazza) kölcsönzése;

b) a kijelölt dokumentumok, a védett állományrészek helyben használata;

c) a technikai eszközök (másoló, számítógép, lejátszó eszközök, stb.) ingyenes vagy térítéses (a díjtételeket a 2. sz. függelék. III. fejezete és a 3. sz. függelék tartalmazza) használata;

d) a tájékoztatószolgálat igénybevétele (referenszszolgálat a könyvtár forrásaiból, informálódás az egyes tagkönyvtár és a könyvtári hálózat szolgáltatásairól, telefonos referenszszolgálat, tájékoztatás a könyvtári rendszerről, stb.). (A térítéses szolgáltatások díjait a 2. sz. függelék VIII. fejezete tartalmazza.);

e) használat telekommunikációs eszközökkel (telefon, WEB, e – mail, stb.);

f) a könyvtár által meghatározott közösségi terek (kávéház, klubövezet, kiállítási tér) és az ott elhelyezett dokumentumok használata, a rendezvények látogatása;

g) csoportos vagy egyéni könyvtárlátogatás vezetővel, amelyért díjat kell fizetni

(A díjtételeket a 2. sz. függelék X. fejezete tartalmazza).

Az a) pontban felsorolt szolgáltatások igénybevételéhez és a kedvezményes internethasználathoz be kell iratkozni, a b) – c) pont szolgáltatásaihoz regisztráltatnia kell magát a könyvtárhasználónak, a többi szolgáltatás beiratkozás és regisztrálás nélkül vehető igénybe.

(3) Helyben használat

a) A csak helyben használható dokumentumok körét az egyes tagkönyvtárak határozzák meg. A helyben használat feltételeit a 3. számú melléklet és a 2. sz. függelék I. fejezetének A. pontja tartalmazza.

b) A számítógépek használata:

· A számítógépek használatának feltételeit és díjait a 2. sz. függelék I. fejezetének B. pontja tartalmazza.

· A könyvtár számítógépét csak a könyvtártól vásárolt adathordozóval szabad használni.

· A könyvtár erősáramú elektronikus rendszereire a használó saját technikai eszközt kizárólag az erre kijelölt helyeken – előzetes bejelentés után – csatlakoztathat.

· Az internetes és a hálózati szolgáltatásokhoz, ahol ennek a technikai feltételei kiépültek – a könyvtárhasználó saját számítógéppel is csatlakozhat. (A díjakat a 2. sz. függelék I. fejezetének B.) c-d. pontja tartalmazza.)

c) A könyvtárban a könyvtárhasználó az internetszolgáltatást nem használhatja

· üzleti célú tevékenységre;

· törvénybe ütköző cselekményekre;

· mások munkájának zavarására vagy akadályozására.

·

(4) Kölcsönzés

a) Kölcsönözni a beiratkozáskor váltott olvasójeggyel lehet.

b) A használó a kölcsönzés tényét a bizonylat aláírásával ismeri el.

c) A könyvtárból kölcsönözhetőek mindazok a dokumentumok, melyek nincsenek helyben használatra kijelölve.

d) A napilapok, hetilapok, folyóiratok kölcsönzési feltételeit az egyes tagkönyvtárak szabályozzák. A gyakran keresett sikerkönyveket a tagkönyvtárak elkülöníthetik, ezek 2 hétre kölcsönözhetők, és a kölcsönzési idejüket nem lehet meghosszabbítani.

e) A beiratkozott használó a nyomtatott dokumentumokat (könyv, folyóirat, kotta), a diafilmet térítésmentesen kölcsönözheti. Az egyéb dokumentumok és az oktatócsomagok kölcsönzése esetén kezelési díjat kell fizetni. Az egyes dokumentumtípusokra vonatkozó kölcsönzési feltételeket és a kezelési költségeket a 2. sz. függelék III. fejezete tartalmazza.

f) A súlyosan fogyatékos személyek kezelési díj nélkül kölcsönözhetnek hetente egy alkalommal bármely típusú dokumentumból két címet, két hét időtartamra hangoskönyvet és a lejátszásához szükséges eszközt. Az eszközkölcsönzés feltételeit a 3. sz. függelék tartalmazza. A jogosultságot igazolni kell.

g) A FSZEK dolgozói és a nyugdíjasai kezelési díj nélkül kölcsönözhetnek.

h) A könyvtár használatra alkalmas dokumentumot és eszközt ad át a könyvtárhasználónak. A dokumentumok és az eszközök állapotát a visszavételkor a könyvtár ellenőrzi.

i) A kölcsönzési határidő meghosszabbítását – a négy hétnél rövidebb kölcsönzési idejű dokumentumok, az oktatócsomagok és az előjegyzett dokumentumok kivételével – legföljebb két ízben személyesen, telefonon, e-mailben vagy a könyvtári portálon keresztül lehet kérni.

j) Ha a kölcsönző a dokumentumokat, az eszközöket (CD – lejátszó, kazettás magnó) a lejárat idejére nem hozza vissza, akkor a könyvtár a tartozás rendezésére – a dokumentumok esetében a lejárattól számított 18. naptári napon, az eszközök esetében a lejárattól számított 7. naptári napon – ajánlott levélben szólítja fel. A készfizető kezessel kölcsönző esetében a felszólítást a kezes kapja. Az 57. napon a könyvtár a bírósági végrehajtásról szóló jogszabályok szerint jár el. A kiszámított késedelmi díjon felül a mindenkori bírósági eljárási díj, az értesítési és a kamatköltség is a késő könyvtárhasználót (a készfizető kezest) terheli.

k) A kölcsönzési határidő lejárta után visszahozott dokumentumok és eszközök után – tekintet nélkül a könyvtárhasználónak járó díjfizetési kedvezményekre – minden kölcsönzőnek késedelmi díjat kell fizetni. A díj mértékét a 2. sz. függelék V. fejezete tartalmazza.

l) Nem kölcsönözhet a könyvtárhasználó, ha a könyvtárnak bármilyen címen tartozik. A díjtartozást bármely tagkönyvtárban rendezni lehet, a dokumentumtartozást csak ott, ahol az keletkezett.

m) Ha a kölcsönző a dokumentumot elvesztette vagy megrongálta, és nem pótolta a dokumentum azonos gyűjteményi értékű példányával, akkor kártérítést és eljárási díjat kell fizetnie. A díjakat és a további szabályokat a 2. sz. függelék IV. fejezete tartalmazza.

n) A lejátszó berendezéseket a kölcsönző rendeltetésének megfelelően használhatja, harmadik személy használatába nem adhatja, felelős minden olyan kárért, amely rendeltetésellenes vagy szerződésellenes használat következménye. Az üzemeltetés költségei a kölcsönzőt terhelik. Az eszközkölcsönzés részletes feltételeit a 3. sz. függelék tartalmazza.

o) A könyvtárhasználó által keresett, de kölcsönzésben lévő dokumentum – a két hétnél rövidebb kölcsönzési idejű dokumentumok kivételével – értesítési és eljárási díj megfizetésével előjegyezhető. (A díjtételt a 2. sz. függelék III. fejezetének Q. pontja tartalmazza.). Az előjegyzett dokumentumot a könyvtárhasználó által kért időpontig, de legfeljebb négy hónapig figyeli a tagkönyvtár. Ha az előjegyzett dokumentum beérkezik, akkor erről a könyvtár a könyvtárhasználót – kérésének megfelelően levélben, e-mailben, telefonon, sms-ben – értesíti. A dokumentumot az értesítés után a könyvtár 8 napig őrzi, ezt követően az előjegyzés elévül. A könyvtár az előjegyzéseket az igénylések sorrendjében elégíti ki.

p) A könyvtár a tagkönyvtárak állományából hiányzó dokumentumok hozzáférhetőségét könyvtárközi kölcsönzés útján, az Országos Dokumentumellátási Rendszer által kialakított szolgáltatási rendszerben az országos lelőhely-nyilvántartás segítségével, biztosítja a könyvtárhasználók számára. A rendszerben a Központi Könyvtárnak „szolgáltató” és „kérő”, a többi tagkönyvtárnak „kérő” könyvtári feladata van.

· Ha a tagkönyvtár állományában a keresett dokumentum nincs meg, annak lelőhelyéről – lehetőségeihez képest – tájékoztatást ad. A tagkönyvtár – a könyvtárhasználó megrendelésére (ld. 4. sz. függelék) – a lelőhely ismeretében kezdeményezi a dokumentum könyvtárközi kölcsönzését. A könyvtárhasználónak a dokumentum szállításával (postadíj, csomagolás) kapcsolatos költségeket meg kell térítenie. A térítési díjat a 2. sz. függelék III. fejezet F.) pontja tartalmazza.

· Ha a kért dokumentum továbbítását a kérő könyvtár digitális formában igényli, a szkennelés költségét meg kell téríteni. A díjat a 2. sz. függelék VI. fejezet I. pontja tartalmazza.

· A könyvtárközi kölcsönzésben a dokumentum használatának feltételeit a szolgáltató könyvtár szabja meg.

· A csak másolatban küldhető dokumentumok másolási költségét a könyvtárhasználónak meg kell térítenie. A másolatot a könyvtárhasználónak írásban kell megrendelnie (ld. 4. sz. függelék).

· Az átkért dokumentum a beérkezéstől számított 8 napon belül vehető át. Az igénylő kérheti, hogy értesítsék a beérkezésről; az értesítés költsége, illetve a szolgáltató könyvtár által felszámított kölcsönzési díj a könyvtárhasználót terheli.

·

q) A tagkönyvtár állományából hiányzó dokumentumok a tagkönyvtárak közötti átkölcsönzésben kérhetők. Nem lehet átkölcsönözni a két hétnél rövidebb kölcsönzési idejű a dokumentumokat, az oktatócsomagokat, az oktatási intézmények kötelező olvasmányait, a lektűröket és a kézikönyveket. A kért dokumentumot a könyvtár az elérhetőségtől számított 15 munkanapon belül a kérő tagkönyvtárba szállítja. Az átkölcsönzésért az igény bejelentésével egyidejűleg díjat kell fizetni (ld. 2. sz. függelék III. fejezet E.) pontja). Ha a könyvtár az igényt határidőre nem teljesíti, akkor a díj visszajár. Az átkölcsönzésben a csak másolatban küldhető dokumentumok másolási költségét a könyvtárhasználónak meg kell téríteni. A másolatot meg kell rendelni (ld. 4. sz. függelék).

(5) Másolatkészítés

a) A könyvtári dokumentumokról díj fizetése ellenében – a 3. sz. melléklet 9. pontjában felsorolt kivételekkel a könyvtár eszközeivel – másolat készíthető. A másolás díjait a 2. sz. függelék VI. sz. fejezet A.)-J.) pontja tartalmazza.

b) A másolat a c) pont kivétellel csak magáncélra használható.

c.) A szerzői jogvédelem alá nem eső és/vagy a védett dokumentumokról másolatot készíteni publikálás céljára csak a könyvtár külön engedélyével lehet. Az engedély térítéshez (közlési díj megfizetéséhez) kötött. A díj függ a dokumentum típusától, darabszámától, gyűjteményi értékétől és a felhasználás céljától. A másolás részletes szabályait a 3. sz. melléklet, a díjtételeket a 2. sz. függelék a VI. fejezet K. pontja és a VII. fejezete tartalmazza.

d) A másolás módja és mértéke a dokumentum értéke, állapota vagy egyéb állományvédelmi ok miatt korlátozható.

Csak fotózni szabad

· a tintával, a grafitceruzával írott dokumentumokat;

· a kézi festésű dokumentumokat;

· a 100 évnél korábbi keletkezésű nyomtatványokat;

· a Szűry – gyűjtemény “népiratkáit”;

· a Központi Könyvtár hírlapjait;

· a sérült, töredezett, rongálódott kiadványokat;

· minden dokumentumot, melynek állapota a fénymásolást nem engedi meg.

(6) Tájékoztatás, irodalomkutatás

A könyvtár a használók megrendelése alapján dokumentumaiból általános és szaktájékoztatást, illetve irodalomkutatást végez.

A díjtételeket a 2. sz. függelék VIII. fejezete tartalmazza.

(7) Számla kiállítása

A könyvtár a beiratkozott és regisztrált tagok által igénybe vett díjas szolgáltatásokról és egyéb befizetéseikről köteles a beiratkozott és regisztrált tagok nevére szóló számlát adni.

* * *

Záradék:

E szabályzat életbe lépésekor a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága által a 214/2009. (VI.23.) Kult. Biz. számon kiadott Használati Szabályzat érvényét veszti.

A Használati Szabályzatot a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága a 335/2009. (XI.19.) Kult. Biz. számú határozatával jóváhagyta.

Hatályos: 2010. január 1-jétől.


1. SZ. MELLÉKLET

A könyvtár használatához kapcsolódó fontosabb jogszabályok

1952: IV. tv. a házasságról, a családról és a gyámságról, 86. § (a szülői felügyelet), 93., 101. § (a gyámság)

1959: IV. tv. a Polgári Törvénykönyvről 12 – 16. § (a jogi cselekvőképesség), 198. § – tól (a szerződés), 200. § (a vegyes szerződés), 222 – 223., 315. §§ (a meghatalmazás), 272 – 276. § (a kezes) 298 – 301. § (a kötelezett késedelme), 305 – 311. § (a hibás teljesítés), 312. § (a teljesítés lehetetlenné válása), 319 – 323.§ (a szerződés megszűnésének egyes esetei), 324 – 327. § (az elévülés), 339 – 344. § (a kártérítés általános szabályai), 355., 360. § (a felelősség módja, a kártérítés mértéke), 423 – 433. § (a dolgok bérlete), 583 – 585. § (a haszonkölcsön)

1992: LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról

1992: LXVI. tv. a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról

2007. évi II. tv. a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról

1994: LIII. tv. a bírósági végrehajtásról

1996: XX. tv. a személyazonosító jel helyébe lépő azonosítási módokról és az azonosító kódok használatáról

1997: CXL. tv. a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről

1997. évi LXXXI. tv. A társadalombiztosítási nyugellátásról

1998: XXVI. tv. a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról

141/2000. (VIII. 09.) Korm. rendelet a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának … szabályairól

15/1990. (IV. 29.) SZEM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról (2. sz. melléklet)

1999: LXXVI. tv. a szerzői jogról

1999: XLII. tv. a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek, fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

6/2001.(01.17.) Korm. sz. rendelet a könyvtárhasználókat megillető egyes kedvezményekről

2001. évi LXIV. törvény a kulturális örökség védelméről

2001. évi LXII. törvény a szomszédos országokban élő magyarokról

18/2003. (XII.10.) NKÖM számú rendelet a szomszédos országokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. tv. hatálya alá tartozó személyeket megillető kulturális kedvezményekről

319/2001. Korm. sz. r. a szomszédos országokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. tv. hatálya alá tartozó személyeket diákkedvezményeiről

73/2003. (V.28.) Korm. sz. rendelet az Országos Dokumentumellátási Rendszerről

22/2005. (VII. 18.) NKÖM rendelet a muzeális könyvtári dokumentumok kezelésével és nyilvántartásával kapcsolatos szabályokról


2. SZ. MELLÉKLET

A könyvtárhasználó és a kezes nyilatkozata, valamint készfizető kezesség visszavonása

2/1/a. A KÖNYVTÁRHASZNÁLÓ

(természetes személy)

NYILATKOZATA


..............................................................................................................................................(név)

(anyja születési családi és utóneve: ............................................................................................)

(könyvtári azonosító száma:..............................................) Alulírott ismerem és elfogadom a könyvtár Használati Szabályzatát és nyilvántartási rendszerét. A törvény által megkövetelt személyi adatokat szolgáltatom és a változásokat bejelentem. E nyilatkozat a tagság megszűnéséig érvényes.

......................................................(dátum) ....................................................................(aláírás)


Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Budapest, VIII. ker.

Szabó Ervin tér. 1. sz.

(Könyvtári azonosító szám:……................................)

2/1/b. A KÖNYVTÁRHASZNÁLÓ

(jogi személy)

NYILATKOZATA


.....................................................................................................................................................

…………………………………………………………………….( okirat szerinti megnevezés)

……………. (irányítószám) .................................................................................... (székhely)

………………………………………………………………(utca) ………………… házszám;

levelezési cím:………………………………………………………………………………….

Alulírott(ak) a fent megnevezett jogi személy képviseletére jogosult(ak) ismerem (ismerjük) és elfogadom (elfogadjuk) a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár használati szabályzatát és nyilvántartási rendszerét. A használati szabályzat által megkövetelt adatokat szolgáltatom (szolgáltatjuk), és a változásokat 48 órán belül bejelentem (bejelentjük). A bejelentés elmulasztása miatt bekövetkezett visszaélésért minden felelősség az adatszolgáltatót terheli.

Tudomásul veszem (vesszük), hogy a könyvtár valamennyi anyagi követelése esetében a jogi személy köteles helytállni. Kijelentem (kijelentjük), hogy a cég nem áll felszámolás, végelszámolás alatt.

A könyvtár használatára az alábbi személyeket bízom (bízzuk) meg:

……………………………………………(név)……………………..(szig. sz. / útlevél száma)

……………………………………………(név)……………….…….(szig. sz. / útlevél száma)

……………………………………………(név)…………………….(szig. sz. / útlevél száma)

E nyilatkozat a tagság megszűnéséig érvényes, és kizárólag írásban vonható vissza.


.......................................................(dátum)

...........................................................

(cégszerű aláírás)
(bélyegző)


2/2. KÉSZFIZETŐ KEZESSÉGI NYILATKOZAT

…………………..................................................................................................................(név)

mint törvényes képviselő* készfizető kezességet vállalok

..............................................................................................................................................(név)

(anyja születési családi és utóneve:

......................................................................................................)

könyvtárhasználóért. Ismerem és elfogadom a könyvtár Használati Szabályzatát és nyilvántartási rendszerét. A törvény által megkövetelt személyi adatokat szolgáltatom és a változásokat bejelentem.

E nyilatkozat írásbeli visszavonása a tagság azonnali megszűnésével jár.

..............................................................................(dátum)

..............................................................................(aláírás)

* Külföldi állampolgárért vállalt kezesség esetében törlendő!


2/3. NYILATKOZAT

KÉSZFIZETŐ KEZESSÉG VISSZAVONÁSÁRÓL

Alulírott…………………………………………………………..(név).....................................

(város)…………………………………………..(út/utca/tér) …………….. (hsz.) …………..

alatti lakos a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár ……………………..……..sz. tagkönyvtárnak

……………………………………………………………………………………………nevű

(anyja születési neve:.………………………………………………………………….……..,

lakcíme: ……………………………………………………………………………….………,

könyvtári azonosítója: …………………………………………) olvasójáért vállalt készfizető

kezességet a mai napon visszavonom és ezzel egyidejűleg az olvasó fennálló

……………...............Ft azaz ……………………………………………………………forint

összegű tartozását rendezem.

Budapest, 200…. ………………………… …….

…………………………………………………..

aláírás

A nyilatkozatott átvettem:

…………………………………………………..

ügyintéző


3. SZ. MELLÉKLET

A muzeális dokumentumok használatának rendje

1.) A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának 22/2005 (VII. 18.) NKÖM rendelet alapján védettnek minősülő dokumentumai és különgyűjteményei a következők:

- az 1801 előtt keletkezett dokumentumok

- az 1851 előtt Magyarországon megjelent dokumentumok

- az 1851 előtt külföldön megjelent hungarikumok

- keletkezési idejüktől függetlenül a 09, q09, f09, 091, q091, f091 valamint a B, Ball, H, R, Sz, T jelzetkezdetű különgyűjteményi dokumentumok

- a plakátok – és a kisnyomtatványok

- a fotótár anyaga.

2.) A védett dokumentumok csak beiratkozott vagy regisztrált olvasók által, és csak a Budapest Gyűjtemény olvasótermében használhatók.

3.) A használó a védett kiadványokat aláírt tanúsítvánnyal veheti át. A könyvek kiadásáról számítógépes nyilvántartás is készül.

4.) A dokumentumokról másolat csak a könyvtáros jóváhagyásával készíthető. Szerzői jogi és állományvédelmi okok miatt a másolás megtagadható, illetve egyéb feltételekhez köthető.

5.) Az 1801 előtt keletkezett dokumentumok fokozott védelem alá esnek.

Olvasásukhoz kutatói kérőlapot kell kitölteni. Ennek rovatai:

- az olvasó neve

- olvasójegyének száma

- a dokumentum szerzője

- a dokumentum címe

- a dokumentum kiadási éve

- a dokumentum raktári és leltári száma

- a kutatás témája

- az engedélyező aláírása

- a használatba adás időpontja

- az olvasó aláírása az átvétel igazolására

- a könyvtáros aláírása a kiadás és a visszavétel igazolására

6.) 1701 előtti dokumentum csak előzetes egyeztetés után, a Budapest Gyűjtemény vezetőjének, távollétében az általa megbízott személynek az engedélyével adható kézbe.

7.) Fokozottan védett kiadvány tanulmányozására az arra a célra kijelölt asztalnál van mód. A használatról a teremben lévő megfigyelő kamerák segítségével videofelvétel készül. A visszavétel során az olvasó jelenlétében sor kerül a dokumentum állapotának ellenőrzésére; erre előzetesen fel kell hívni az olvasó figyelmét, és a használat idejét ehhez kell szabni. A dokumentumok védelmében egyéb elővigyázatossági intézkedésekre (cérnakesztyű viselete, toll helyett ceruza használata, hosszabb várakozási idő) is sor kerülhet.

8.) Az egyidejűleg használható muzeális dokumentumok száma:

- 1801 előtti dokumentum: egyedi elbírálás szerint

- egyéb védett könyv: egyszerre legfeljebb öt darab.

9.) Muzeálisnak minősített, és/vagy a szerzői jogvédelem alá nem eső könyvekről, térképekről és időszaki kiadványokról kizárólag kutatás, tanulás, információgyűjtés céljából saját eszközzel is készíthető reprodukció.

Csak a dokumentumot felületével nem érintkező reprodukciós eszköz (pl. fényképezőgép) használható az adott fény mellett, állvány, közvetlen megvilágítás és egyéb segédeszközök nélkül a Budapest Gyűjtemény olvasótermében. Digitális felvételeknél a kép minősége max. 800 x 1024 pont méretben vagy 100 DPI felbontásban korlátozott.

A másolás engedélyköteles, azt az olvasóterem tájékoztató könyvtárosánál lehet kezdeményezni űrlap kitöltésével (5. sz. függelék). Az engedélyezés szabályai azonosak a kutatási feltételekben megfogalmazottakkal.

A másolási engedély díjköteles. A díjakat a 2. függelék VI. fejezetének K.) pontja tartalmazza.


1. SZ. FÜGGELÉK

A tagkönyvtárak nyitva tartása és a beiratkozási díja:

Központi Könyvtár VIII. Szabó Ervin tér 1.

Kódja:

Neve, címe:

Nyitva tartás:

Éves díj:

0801

Központi Könyvtár.

VIII. Szabó E. tér 1.

H – P: 10 – 20

Szo: 10 – 16

4600 Ft

0801G

Gyerekkönyvtár

VIII. Szabó E. tér 1.

H – P: 13 – 19

Szo: 10 – 16

0801Z

Zenei Gyűjtemény

VIII. Ötpacsirta u. 4.

H – P: 10 – 20

Szo: 10 – 16

Kerületi tagkönyvtárak

Kódja:

Száma:

Neve, címe:

Nyitva tartás:

Éves díj:

0101

I/1.

Márai Sándor Könyvtár

Krisztina krt. 87 – 91.

H,Sz, P: 13 – 19 K,Cs: 10– 16

3200 Ft

0201

II/1.

Hűvösvölgyi út 85.

H, Sz:12–18 K, P.: 10– 16

1900 Ft

0204

II/4.

Török u. 7 – 9.

H, Sz, P.: 12 – 19 K, Cs.:10 – 16,Szo:10 – 14

3200 Ft

0301

III/1.

San Marco u. 81.

H, Sz, P: 13 – 19, K 10–16

1900 Ft

0302

III/2.

Csillaghegyi Könyvtár

Bajáki E. u. 5 – 7.

H, Sz, P: 14 – 19 K: 10 – 14 Cs: 12 – 16

1900 Ft

0305

III/5.

Békásmegyeri Könyvtár Füst M. u. 26.

H, Sz, P:13 – 19, K, Cs:10 – 16,Szo: 9 – 14

3200 Ft

0307

III/7.

Krúdy Gyula Könyvtár

Fő tér 5.

H, Sz, P: 13 – 19 K, Cs: 10 – 16

3200 Ft

0307

III/7.

Krúdy Gyula Könyvtár

Fő tér 2.

H, Sz, P: 13 – 19 K, Cs: 10 – 16

*[1]

0401

IV/1.

Király u. 5.

H, K, Cs, P: 9 – 19, Sz: 14 – 19,Szo: 9 – 14

3200 Ft

0403

IV/3.

Babits Mihály Könyvtár Lóverseny tér 5/a.

H, Sz, P: 14 – 19 K: 10 – 15 Cs: 10 – 14

1900 Ft

0502

V/2.

Belvárosi Könyvtár

Vadász u. 42.

H, Sz, Cs: 14 – 19 K: 12 – 16, P: 11 – 16

1900 Ft

0601

VI/1.

Andrássy út 52.

H, Sz, P: 13 – 19 K, Cs: 10 – 16

3200 Ft

0602

VI/2.

Terézvárosi Gyerekkönyvtár

Liszt F. tér 6.

H, Sz: 14 – 19 K, Cs: 12 – 16 P: 13 – 19

1900 Ft

0702

VII/2.

Deák Ferenc Könyvtár

Rottenbiller u. 10.

H, Sz, P: 13 – 19 K, Cs: 10 – 16

3200 Ft

0703

VII/3.

Kertész u. 15.

H, Sz: 14 – 19 K: 10 – 16

Cs: 12 – 16 P: 14 – 18

1900 Ft

0802

VIII/2.

Kálvária téri Könyvtár

Kálvária tér 12.

H, Sz, P: 14 – 19 K: 9 – 14

Cs: 10 – 14

1900 Ft

0901

IX/1.

Börzsöny u. 13.

H, Sz, P: 13 – 19 K: 9 – 16

Szo: 10 – 15

1900 Ft

0902

IX/2.

Boráros tér 2.

H, Sz, P: 13 – 19 K: 9 – 16 Cs: 9 – 14

1900 Ft

0903

IX/3.

Mester u. 53 – 55.

H,Cs, P: 13–19, Sz: 10–18

1900 Ft

1003

X/3.

Újhegyi Könyvtár

Újhegyi sétány 16.

H, Sz, P: 14 – 19 K: 10-14

CS: 10 – 15

1900 Ft

1004

X/4.

Kőbányai Könyvtár

Szent László tér 7 – 14.

H, K, Cs, P: 10 – 20 Sze: 10–16 Szo: 9 – 14

3200 Ft

1103

XI/3.

Móricz Zsigmond Könyvtár

Nagyszeben tér 1.

H, Sz, P: 13 – 19 K, Cs: 10 – 16

1900 Ft

1105

XI/5.

Kelenföldi Könyvtár

Etele út 55.

H, Cs: 10 – 19 K, P: 12-19, Sze: 10–17 Szo: 13 – 18

3200 Ft

1106

XI/6.

Karinthy Frigyes Könyvtár

Karinthy F. út 11.

H, Sz, P: 13 – 19 K, Cs: 10 – 16

3200 Ft

1201

XII/1.

Ugocsa u.10.

H, Sz, P: 12 – 19 K, Cs: 10 – 19,Szo: 9 – 14

3200 Ft

1302

XIII/2.

Pannónia u. 83.

H, K,P: 14 – 19 Sze: 10 – 15, Cs: 12 – 16

1900 Ft

1304

XIII/4.

Lehel u. 31.

H, Sz, Cs: 14 – 19 K: 10 – 15, P: 11 – 15

1900 Ft

1306

XIII/6.

Angyalföldi Kertvárosi Könyvtár

Mosoly u. 40/A.

H, Sz, P: 14 – 19 K: 10 – 16, Cs: 12 – 16

1900 Ft

1307

XIII/7.

Radnóti Miklós Könyvtár

Tátra u. 52.

H, Sz, P: 14 – 19 K: 10 – 15, Cs: 12 – 16

1900 Ft

1308

XIII/8.

Dagály u. 9.

H, K, Sz, P: 9 – 19 Cs: 9 – 14,Szo: 13 – 18

3200 Ft

1401

XIV/1.

Kassák Könyvtár

Uzsoki u. 57.

H, Sz, P: 14 – 19, K: 10 – 16 , Cs: 10–14

1900 Ft

1402

XIV/2.

Bosnyák utcai Könyvtár

Bosnyák u. 1/A.

H, Sz, P: 14 – 19 K: 9 – 14

Cs: 10 – 14

1900 Ft

1404

XIV/4.

Füredi Könyvtár Rákosfalva park 1 – 3.

H, Sz, P: 14 – 19 K, Cs: 9 – 14, K: 10-14

1900 Ft

1501

XV/1.

Eötvös utcai Könyvtár

Eötvös u. 8.

H, Sz, P: 13 – 19 K, Cs: 9 – 15

3200 Ft

1503

XV/3.

Zsókavár u. 28.

H, Sz, P: 13 – 19 K, Cs: 10 – 16 , Sz. 9-14

3200 Ft

1504

XV/4.

Szűcs I. u. 45.

H, Sz, P: 14 – 19 K: 10 – 14,Cs: 9–13

1900 Ft

1601

XVI/1

Rákosi úti Könyvtár

Rákosi út 119.

H, Sz, P: 14 – 19 K: 9–13 Cs: 10 – 15

1900 Ft

1602

XVI/2.

Sashalmi Könyvtár

Veres P. út 53.

H, Sz, P: 13 – 19 K, Cs: 10 – 16

3200 Ft

1702

XVII/2.

Rákoscsabai Könyvtár

XVII. Péceli út 232.

H, Sz, P: 14 – 19 K, Cs: 10 – 16

1900 Ft

1704

XVII/4.

Rákoskeresztúri Könyvtár

Pesti út 167. sz.

H, Sz, P: 13 – 19 K, Cs: 10 – 16

3200 Ft

1801

XVIII/1.

Nagykőrösi út 56.

H, Sz, P: 13 – 19 Cs: 10 – 16

1900 Ft

1802

XVIII/2.

Csontváry K Tivadar u. 32.

H, Sz, P: 13 – 19 Cs: 9 – 15

1900 Ft

1803

XVIII/3.

Thököly u. 5.

H, Sz, Cs, P: 9 – 19 K, Szo: 9 – 14

3200 Ft

1901

XIX/1.

Üllői út 255.

H, Sz, P: 13 – 19 K, Cs: 9–15,Szo: 9 – 13

3200 Ft

2002

XX/2.

Bíró M. u. 7.

H, Sz, P: 13 – 19 Cs: 9 – 16, Szo: 9–14

3200 Ft

2004

XX/4.

Pacsirta u. 157/b.

H, Sz, P: 13–19 Cs: 9 – 15

1900 Ft

2101

XXI/1.

Rákóczi F. 106.

H, Sz, P: 13 – 19 K, Cs: 10 – 18, Szo. 9 – 14

3200 Ft

2103

XXI/3.

Szent István út 230.

H, Sz, P: 13–19 Cs: 10– 16

1900 Ft

2105

XXI/5.

Vénusz u. 2.

H, Sz, P: 13–19 Cs: 10– 16

1900 Ft

2201

XXII/1.

Nagytétényi Könyvtár

Nagytétényi u. 264.

H, Sz, P: 14 – 19 K, Cs:10 – 15

1900 Ft

2203

XXII/3.

Budafoki Könyvtár

Kossuth L. u. 30.

H, Sz, P: 13 – 19, K, Cs: 10 – 16, Szo:9-14

3200 Ft

2301

XXIII/1.

Grassalkovich út 128.

H, Sz, P: 13 – 19 K, Cs: 9 – 15

1900 Ft


2. SZ. FÜGGELÉK

Szolgáltatások a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

Az igénybe vétel feltételei és díjai.

I. Helyben használat

A.) Regisztrációs olvasójegy

Természetes személynek

Jogi személynek

ingyenes /12 hónap

B.) Számítógép-használat

a.) a könyvtári célú dokumentumok használata a helyi hálózaton és a könyvtár által előzetesen telepített internetcímeken

ingyenes

b.) a gép – és internethasználat a látássérültek számára a kijelölt gépeken

c.) kedvezményes internethasználat,

wireless kártyával percalapú elszámolással

100 Ft/óra

100 Ft/60 perc

d.) minden egyéb használat,

wireless kártyával percalapú elszámolással

100 Ft/fél óra

100 Ft/30 perc

II. Beiratkozási díj

A) Beiratkozási díj a természetes személyeknek a használat tényleges időtartamától függetlenül:

a.) Központi Könyvtárban

4600 Ft/12 hó

3200 Ft / 6 hó

2000 Ft / 3 hó

b.) a tagkönyvtárakban

könyvtár I-II.

3200 Ft/12 hó

2400 Ft / 6 hó

1400 Ft / 3 hó

könyvtár III.

1900 Ft/12 hó

1200 Ft / 6 hó

700 Ft / 3 hó

c.) valamennyi tagkönyvtár egyidejű használata

7600 Ft/12 hó

4900 Ft/ 6 hó

Az egyes tagkönyvtárak 12 havi beiratkozási díját az 1 sz. függelék 5. oszlopa tartalmazza

B) Beiratkozási díj a jogi személyeknek a használat tényleges időtartamától függetlenül a tagkönyvtárra érvényes díj háromszorosa.

C) Szerződés alapján nyújtott komplex könyvtári szolgáltatás díja használónként azonos a valamennyi tagkönyvtár egyidejű használatának díjával. A díj számításánál a használókat megillető jogszabályi kedvezményeket figyelembe kell venni.

D) 50%-os kedvezmény jár

az érvényes diákigazolvánnyal rendelkező 16 éven felüli tanulóknak, hallgatóknak (6/2001. (01.17.) sz. Korm. rendelet),

a nyugdíjasoknak,

akik az önkormányzattól rendszeres szociális segélyt kapnak,

akik gyermekgondozási segélyben részesülnek.

E) A beiratkozási díj fizetése alól mentesülnek:

a 16 éven aluliak (1997. évi CXL. tv.);

a 70 éven felüliek (1997. évi CXL. tv.);

a súlyos fogyatékosságot tanúsító igazolvánnyal (15/1990 (IV.23. SZEM r.) rendelkezők;

a könyvtári dolgozók (6/2001. (01.17.) sz. Korm. rendelet);

a muzeális intézmények és a levéltárak dolgozói (6/2001. (01.17.) sz. Korm. rendelet).

F) A D.)-E.) pontban felsorolt kedvezmények vonatkoznak a „Magyar igazolvánnyal” vagy a „Magyar hozzátartozói igazolvánnyal” rendelkezőkre is (319/2001. Korm. sz. rendelet.).

G) A beiratkozási díj alóli mentességet, vagy a kedvezményre jogosultságot igazolni kell.

H) Elveszett olvasójegyek és regisztrációs olvasójegyek pótlásának eljárási díja 800 Ft.

III. Kölcsönzés

- Az olvasó a különböző dokumentumtípusokból valamennyi tagkönyvtárból egyidejűleg 18 darabot kölcsönözhet.

- A kölcsönzés lejárati napja – a kölcsönzés időtartamától függetlenül – csak nyitvatartási napra eshet.

- A kölcsönzésben minden megkezdett nyitvatartási naptári nap kölcsönzési napnak számít.

Dokumentumtípus

A kölcsönözhető maximális darabszám vagy cím

Díj/időtartam

A.a) Könyv, bekötött folyóirat

8 cím

ingyenes/4 hét

A.b) Sikerkönyvek

2 cím

ingyenes / 2 hét

B.) Oktatócsomag

2 csomag

320 Ft/csomag/4 hét

C.) Napi, hetilapok,

folyóiratok egyes számai

10 db

ingyenes/hét

D) Kotta

6 cím

ingyenes/4 hét

E.) Dokumentumok átkölcsönzése a tagkönyvtárak között

630 Ft/kötet

F.) Könyvtárközi kölcsönzés

840 Ft/csomag

G.) Hagyományos zenei és

műsoros hanglemez, kazetta, nyelvoktató CD-lemez, kazetta

6 cím

110 Ft/db/hét

H.) CD – ROM

3 cím

210 Ft/ korong/hét/

telepítő lemez

Ingyenes/hét

I.) DVD

3 cím

370 Ft/korong/2 nap

werkváltozat lemeze

ingyenes/ korong /2nap

J.) CD (zenei és műsoros)

6 cím

210 Ft/korong/2 nap

420 Ft/korong/hét

K.) Videokazetta

3 cím

100 Ft/db/2 nap

visszatekercselés

500 Ft/db

L.) Hangoskönyv (CD)

6 cím

súlyosan fogyatékosoknak

ingyenes/2 hét

másoknak

400 Ft/cím/ 2 hét

M.) Hangoskönyv (kazetta)

6 cím

ingyenes/4 hét

N.) Dia

10 db vagy 2 doboz

ingyenes/4 hét

O.) Grafika

4 db

420 Ft/db/3 hó

P.) CD-lejátszó és kazettás magnó kölcsönzése a súlyosan fogyatékos igazolvánnyal rendelkezőknek kizárólagosan dokumentummal együtt

ingyenes/ 2 hét

Q.) Az előjegyzés (telefonon, levélben, e-mailben) értesítési és eljárási díja

420 Ft/db

IV. Kártérítés

A. CD, CD-ROM, DVD, videokazetta, hanglemez és -kazetta esetén a kölcsönzések számától függ.

A kölcsönzések száma

A gyűjteményi érték % – a

1–10

100

11–20

90

21–30

80

31–40

70

41–50

60

51–60

50

61–70

40

71–80

30

81–90

20

90 kölcsönzés után

10

B. Könyv, folyóirat, kotta, dia, grafika, hangoskönyv esetében a kártérítést, ha a mű újra beszerezhető, a beszerzési ára; ha nem, a másolás és a köttetés, a javítás költsége, illetve az ún. gyűjteményi érték, az antikvár becsérték határozza meg. Az oktatócsomagok esetében a kártérítési ár a részdokumentumok árának összege. Az egyszer már megtérített dokumentum árát a dokumentum előkerülése esetén a könyvtár nem téríti vissza.

C.

A kártérítés eljárási díja

400 Ft/db

V. Késedelmi díj:

A.) Könyv, folyóirat, kotta, dia

30 Ft/kötet vagy db/naptári nap

B.) Oktatócsomag

210 Ft/csomag/naptári nap

C.) Hangoskönyv (CD, kazetta)

105 Ft /cím/ naptári nap

D.) Zenei és műsoros CD, videokazetta,

CD–ROM

105 Ft/korong, kazetta/naptári nap

E.) DVD

210 Ft/korong/naptári nap

F.) Zenei és műsoros lemez és kazetta

50 Ft/db/naptári nap

G.) CD – lejátszó és kazettás magnó

70 Ft/db/naptári nap

A késedelmi és az értesítési díjat – minden kedvezménytől függetlenül – valamennyi használónak meg kell fizetni.

VI. Másolatkészítés

A.) Fénymásológép használata (kártyával és pénzbedobóval)

fekete – fehérben

A/4

25 Ft/oldal (kártya)

25 Ft/oldal (pénzbedobós)

A/3

40 Ft/oldal (kártya)

40 Ft/oldal (pénzbedobós)

B.) Fénymásolás megrendelésre

fekete – fehérben

A/4

A/3

30 Ft/oldal

45 Ft/oldal

C.) Fotózás: a megrendelés alapján számított vállalkozási díj

D.) Papírmásolat mikrofilmről

A/4

130 Ft/oldal

A/3

220 Ft/oldal

E.) Fax (könyvtári dokumentumokról)

400 Ft/lap

F.) Nyomtatás számítógépről

A/4 fekete – fehér szöveg

60 Ft/oldal

színes szöveg

270 Ft/oldal

fekete – fehér kép

(a nyomtatási felület legalább 50% – a kép!)

400 Ft/oldal

színes kép

(a nyomtatási felület legalább 50% – a kép!)

700 Ft/oldal

A/3 fekete – fehér szöveg

110 Ft/oldal

színes szöveg

600 Ft/oldal

fekete – fehér kép

(a nyomtatási felület legalább 50% – a kép!)

800 Ft/oldal

színes kép

(a nyomtatási felület legalább 50% – a kép!)

1800 Ft/oldal

a braille nyomtatás 15 lapig

minden további

Ingyenes

5 Ft/lap

G.) Másolás számítógépről adathordozóra

350 Ft/ alkalom

H.) Mikrofilm szkenner használata

150 Ft/fájl + a számítógép-

használat díja

I.) Digitális másolat készítése (szkennelés)

Közlésre kerülő kép, új másolat a

megrendelő igénye szerinti

felbontásban, fájlformátumban

1250 Ft/kép

másolat a képi adatbázisból

625 Ft/kép

egyéb szöveges

415 Ft/db

ODR-szolgáltatásként

80 Ft/ oldal

J.) Digitális képmásolat küldése

e – mailben

105 Ft/kép

egyéb adathordozón

330 Ft/kép + postaköltség

+ csomagolás

K.) Másolat készítése saját eszközzel

650 Ft / nap vagy

120 Ft / reprodukció






VII. Közlési díj

Egyes képek, oldalak, egylapos dokumentumok illusztratív jellegű felhasználása kiadványban, mozgóképen, címlapon, hátlapon, teljes dokumentum önálló közlése: megállapodás szerint.

VIII. Információszolgáltatás

A.) Általános tájékoztatás

Ingyenes

B.) Irodalomkutatás

Témakeresés témánként és/vagy adatbázisonként

2600 Ft/esetenként

A témakeresés eredménye nyomtatva

20 Ft/tétel

Témafigyelés (postázás megállapodás szerint)

26000 Ft/év +

postaköltség

vagy 2600 Ft/hó

+ postaköltség

C.) Közvetített, díjas online szolgáltatás igénybevétele

Belépési díj

1050 Ft

Minden megkezdett 100 találat

520 Ft/találati csomag

IX. Feltölthető kártya vásárlása díjas szolgáltatásokhoz (másolás, internet)

Chipkártya másoláshoz és internethez visszavásárlási kötelezettséggel

600 Ft/db

A kártyához minimálisan vásárolandó szolgáltatási díj

600 Ft

X. A csoportos (minimum 10 fő, maximum 15 fő) könyvtárlátogatás díjai a Központi Könyvtárban:

Könyvtárosok szakmai látogatása

ingyenes

Súlyosan fogyatékosoknak

ingyenes

Iskolai tanulóknak, nyugdíjasoknak, a gyesen lévőknek, a rendszeres szociális segélyben részesülőknek

100 Ft/fő

Felnőtteknek

260 Ft/fő

Egyéni látogatásnál 10 főnek megfelelő díjat kell fizetni

Idegen nyelvű vezetés

520 Ft/fő

XI. Ruhatári kártérítési és külön eljárási díjak:

Elveszett (megrongált) őrjegy, szekrénykulcs kártérítési és külön eljárási díja

2100 Ft

A ruhatári szekrény felnyitásának külön eljárási díja

1050 Ft

A díjak az ÁFÁ – t tartalmazzák és előre fizetendőek.


3. SZ. FÜGGELÉK

Lejátszó eszközök kölcsönzése súlyosan fogyatékos olvasóknak

A könyvtár a súlyosan fogyatékos olvasók könyvtárhasználatának elősegítésére, a kulturális esélyegyenlőség megteremtéséhez egyes tagkönyvtáraiban speciális eszközökkel felszerelt olvasóhelyeket alakít ki, és a hangzó dokumentumok használatához lejátszó eszközöket ad haszonkölcsönbe az alábbi feltételekkel.

1) A szolgáltató tagkönyvtárak címét az 1. sz. melléklet tartalmazza.

2) A szolgáltatást a beiratkozott olvasók ingyenesen vehetik igénybe. Ha nem maga a súlyosan fogyatékos olvasó kölcsönöz, akkor a kölcsönzéssel megbízott személy részére – a könyvtári tagság érvényességének idejére szóló – egyszeri meghatalmazást (ld. 3/3. sz. függelék) kell adni.

3) Eszköz kizárólag dokumentummal együtt kölcsönözhető.

4) A kölcsönzési idő 2 hét, amely - egy kölcsönzési ciklusként - kétszer hosszabbítható, ha az eszközökre nincs előjegyzés.

5) Ha nincs szabad eszköz, akkor ingyenesen előjegyzés kérhető. Az eszköz beérkezéséről a tagkönyvtár levélben, telefon vagy e-mail értesítést küld.

6) Ha a kölcsönző az eszközt a lejárat idejére nem hozza vissza, akkor a könyvtára a kölcsönzőt a tartozás rendezésére a 7. naptári napon ajánlott levélben felszólítja. További késedelem esetén a 30. naptári napon a könyvtár a bírósági végrehajtás szabályai szerint jár el.

7) A kölcsönző a késedelem idejére 70 Ft/ nap késedelmi díjat köteles fizetni.

8) A kölcsönző és a könyvtár minden egyes kölcsönzési ciklusra eszközkölcsönzési megállapodást (2. sz. melléklet) köt az eszköz átvételekor.

9) A kölcsönző az eszközt rendeltetésének megfelelően használhatja, harmadik személy használatába nem adhatja. Felelős minden olyan kárért, amely rendeltetésellenes használat következménye. Meghibásodás esetén kölcsönző az eszközt nem javíttathatja. Az eszköz üzemeltetésének költségei a kölcsönzőt terhelik.

10) A visszavételkor az eszköz műszaki állapotát rátekintéssel és próbalejátszással kell ellenőrizni. A nem rendeltetésszerű használat során keletkezett károkról jegyzőkönyvet kell felvenni.


3/1. SZ. FÜGGELÉK

Lejátszó eszközök kölcsönzése

Márai Sándor Könyvtár, 1016 Krisztina krt 87-91.

Török utcai könyvtár, 1023 Török utca 7-9.

Békásmegyeri Könyvtár, 1039 Füst Milán utca 26.

Krúdy Gyula Könyvtár, 1035 Fő tér 2-5.

Király Könyvtár, 1042 Király utca 5.

Deák Ferenc Könyvtár, 1074 Rottenbiller utca 10.

Központi Könyvtár, 1088 Szabó Ervin tér 1.

Kőbányai Könyvtár, 1105 Szent László tér 7-14.

Kelenföldi Könyvtár, 1119 Etele út 55.

Lágymányosi Könyvtár, 1117 Karinthy Frigyes út 11.

Ugocsa utcai könyvtár, 1126 Ugocsa utca 10.

Dagály utcai könyvtár, 1138 Dagály utca 9.

Kassák Könyvtár, 1145 Uzsoki utca 57.

Sashalmi Könyvtár, 1163 Veres Péter út 53.

Lőrinci Nagykönyvtár, 1183 Thököly út 5.

Bíró Mihály utcai könyvtár, 1203 Bíró Mihály utca 7.

Budafoki Könyvtár, 1222 Kossuth Lajos utca 30.

3/2. SZ. FÜGGELÉK

Iktató száma: ……………………./……………......

Eszközkölcsönzési megállapodás,

amely létrejött a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (Budapest VIII. ker. Szabó Ervin tér 1. sz.)

(a továbbiakban kölcsönadó) és

…………………………….……………………….(nevű) ……………………(kontrollszámú)

……………………………………………………………………………………....alatti lakos,

beiratkozott olvasó (a továbbiakban kölcsönvevő) között az alábbi

……………………………..típusú………………………..gyártási számú...……….…..egyedi

azonosítójú ………….……………………………..…. Ft. értékű lejátszó eszköz és tartozékai

(1 db fülhallgató, 1 db adapter) haszonkölcsönbe adásáról/vételéről a

200… év ……….……..hónap ……… napjától a 200… év ...…………hónap ……….napjáig.

A kölcsönadó a Használati Szabályzat szerint kizárólag a könyvtár állományából kölcsönzött dokumentumok használatához biztosítja a működőképes állapotú lejátszó berendezést.

A kölcsönvevő vállalja, hogy

a haszonkölcsönbe vett eszközt a kölcsönzési határidő lejáratára visszahozza,

az eszközt rendeltetésének megfelelően használja,

felelős minden olyan kárért, amely rendeltetésellenes vagy szerződésellenes használat következménye,

az eszközt nem adja át harmadik személynek,

saját maga állja az eszköz üzemeltetésének költségeit,

a meghibásodott eszközt nem javíttatja,

késedelmes visszahozás esetében napi 70 Ft késedelmi díjat fizet.

A kölcsönvevő elfogadja, hogy a kölcsönadónak az eszközökben keletkezett kár megszüntetésével kapcsolatos költségét a márkaszerviz szakvéleménye, illetve árajánlata alapján rendezi.

A szerződő felek elfogadják, hogy egyéb kérdésekben a Ptk. vonatkozó rendelkezései az irányadóak.

Budapest, 200… ……………..………. ……….

………………………… …………………………………………

kölcsönadó kölcsönvevő

A fenti eszközt a mai napon

a.) működőképes

b.) a mellékelt jegyzőkönyv szerinti hibás

állapotban visszaadtam/visszavettem.

Budapest, 200…. ……………….….. ……………

………………………. …..……………………………………

kölcsönadó kölcsönvevő


3/3. SZ. FÜGGELÉK

Iktatószám: …………………./ 200…

Meghatalmazás

Alulírott,………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………….alatti lakos, a FSZEK

…………………………………………számú tagkönyvtárának olvasója meghatalmazom

…………………………………………………………………………………………(név)

…………………………………………………………………..………..alatti lakost, hogy

részemre könyvtári tagságom fennállása idején a Használati Szabályzatban foglaltak szerint

dokumentumokat kölcsönözzön.

Budapest, 200….. …………………. ……….

…………………………………… ...………………………………..

meghatalmazó meghatalmazott

Tanúk:

A meghatalmazást a mai napon átvettem:

………………………………………..

ügyintéző

A maghatalmazást a 200.. ……………….…… (hónap)………………. (napján) visszavonom.

………………………… ……………………..……...

meghatalmazó ügyintéző


4. SZ. FÜGGELÉK

Iktatószám:…..……………../200…

Könyvtárközi kölcsönzés megrendelése

Alulírott.………………………………………………..….(név) , aki a Fővárosi Szabó Ervin

Könyvtár………………..számú tagkönyvtárának …………………………..azonosítószámú

olvasója, megrendelem a könyvtártól könyvtárközi kölcsönzésben az alábbi dokumentumot / dokumentum másolatát:

Cím:………………………………………………………/ Szerző: ……………………….…

Kiadás helye, éve: ………………………………………….Terjedelem:……………..……...p.

A küldő könyvtár neve, címe:………………………………………………………………….

A várható

másolási költség……………….…………………………………………..Ft

posta - és csomagolási költség 800 Ft

Összesen:…………………..Ft

azaz…………………………………………………………….forint

A teljesítés visszaigazolt időpontja: 200…. ………………….……(hónap) ………. (nap)

Kötelezettséget vállalok arra, hogy a küldő könyvtár által számlázott költségeket , postai és a csomagolási költséget a dokumentum/ a másolat átvételekor maradéktalanul megfizetem.

Budapest, 200…. ……………..………………… ………

…………………………… ……………………………………..

megrendelő ügyintéző


5. SZ. FÜGGELÉK

Másolási engedély és felhasználói nyilatkozat

a saját eszközzel készített reprodukcióhoz

Engedélyezem, hogy……………………………………………………………( olvasó neve)

…………………………………………………………………………… (olvasójegy száma)

a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár állományába tartozó alábbi dokumentum(ok)ról másolatot készítsen:

1) szerző, cím, kiadási év:

raktári jelzet:

oldalszám:

2) szerző, cím, kiadási év:

raktári jelzet:

oldalszám:

Budapest, 200…. ………………………..hónap………. nap

…………………………………………

engedélyező

Alulírott nyilatkozom arról, hogy a másolat kizárólag kutatás, tanulás, információgyűjtés céljából készítettem, a reprodukciókat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, vagy annak jogutódjának engedélye nélkül nyilvános közlésre, terjesztésre, közvetítésre, kereskedelmi célra közvetve sem használom fel.

………………………………………..

olvasó



[1] Ld. Főtér 5.