Menü

Bemutatkozás Könyvtáraink Használat Szolgáltatások Katalógus Adatbázisok Kapcsolat Gyermekkönyvtár Hírek

Űzenőfal








Önnek tetszet ez az oldal?????





Kijelentkezés a "Google Kapcsolat"-ból

2010. január 8., péntek

A fájdalommal újra egyedül...

A fájdalommal újra egyedül...


"A fájdalommal újra egyedül élek..."

Ismered Radnóti életművét?

Már régebben meghalt, mint amennyit élt. Májusban lehetne százéves Radnóti Miklós, de a huszadik század nem bánt kegyesen az emberi életekkel. Mindannyian ismerjük híres verseit, sokszor hallottuk és talán szavaltuk is; "Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent...", "Oly korban éltem én e földön..." Az évforuló kapcsán játékra hívjuk Önöket! Ismerjék föl a következő Radnóti-verseket, és küldjék el nekünk a címeket!

A játék két kategóriában zajlik: az első öt vers könnyebben felismerhető, a második öt megfejtéséhez az életmű alaposabb ismerete szükséges. A helyes megfejtést beküldők között könyveket sorsolunk ki.

Erre a címre küldhetik el az öt vagy tíz verscímet: radnoti100@gmail.com

A beküldési határidő: 2009. 05. 11.

A verseket itt találod meg.


VERSÍRÓPÁLYÁZAT

A FSZEK Észak-pesti régiója

Radnóti Miklós

emlékére

versírópályázatot hirdet "Mai razglednicák" címmel.

A razglednicák olyan rövid helyzetképek, "levelezőlap"-versek, amelyek tájakról, emberekről, sorsokról, pillanatokról, érzésekről szólnak.

A pályázaton bárki részt vehet, aki elmúlt 14 éves.

A pályamunkákat 2009. április 11-től 2009. szeptember 31-ig a következő e-mail címre várjuk: fszek.0502@fszek.hu

A győztes pályamunkák felkerülnek a FSZEK honlapjára, és a verseket a könyvtár Radnóti-ünnepségén bemutatjuk az érdeklődő közönségnek.

Az első három helyezett értékes könyvjutalomban részesül.


Minden ember nyomot hagy a világban: láthatóan vagy láthatatlanul. Radnóti nyomait keressük Budapesten és szerte az országban. Olyan helyszíneket keresünk, ahol a költő megfordult; illetve olyan objektumokat, portrékat, tájakat, amelyek verseinek ihletet adtak vagy adhattak volna.


A FSZEK Észak-pesti régiója Radnóti Miklós emlékére fotópályázatot hirdet
Egy költő emlékei címmel.


A pályázaton mindenki részt vehet akár digitális, akár mechanikus géppel készített képekkel. A beérkezett pályaművekből vándorkiállítás kerül megrendezésre a FSZEK hálózatán belül.

A legsikeresebb munkák a FSZEK honlapjára is felkerülnek. Az első három helyezett értékes könyvjutalomban részesül.


Kérjük a fotókat minden esetben minimum 13X18-as méretben elkészíteni, címmel ellátni és az alkotó elérhetőségével együtt postázni az alábbi címre:

FSZEK Deák Ferenc Könyvtár

1074 Budapest, Rottenbiller u. 10.!


A képek leadási határideje: 2009. szeptember 15.


Radnóti-Bálint András Radnóti-estje

2009. Május 19-én, kedden, 18 órakor

FSZEK XIII/7. sz. Radnóti Miklós Könyvárában (Tátra u. 52.)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!





Jó szórakozást
Használóképző tanfolyamok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtáraiban


Kulcs az internethezLőrinci Nagykönyvtár
Hol keressem, hogy keressem?Török utcai Könyvtárminden csütörtökön
Könyv-Kukac KlubKarinthy utcai Könyvtárkéthetente kedd
Mentés másként...Márai Sándor Könyvtárminden csütörtökön
Segítséggel az interneten! - Egyéni internet foglalkozásTörök utcai Könyvtárminden csütörtökön
Világháló kezdőknekBudafoki Könyvtárminden szerdán és csütörtökön



A Kínai Kulturális Minisztérium

A Kínai Kulturális Minisztérium könyvadományának ünnepélyes átadása a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban˙(központi Szabó Ervin tér)


A Kínai Kulturális Minisztérium országuk kultúráját bemutató könyvadománnyal gazdagítja a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár állományát. A könyvadomány ünnepélyes átadására 2009. október 13-án, kedden 10.30 órakor került sor a Központi Könyvtár Böngészdéjében.

Ez a könyvátadó ünnepség szerves része az intézmény azon törekvésének, hogy a könyvtár dokumentumai minél jobban és szélesebb kitekintéssel reprezentálják a világ nemzeteit és mutassák be azok kultúráját. Évek óta eredményesen együttműködik a hazánkban jelenlevő külföldi kulturális intézményekkel, a Magyarországra akkreditált külföldi külképviseletekkel, aminek bizonyítéka a számos közös program, rendezvény, konferencia és kiállítás.

A most átadásra került kínai dokumentumok egy olyan távoli ázsiai ország megismerését segítik, amelyről mind az általános és mind a specifikus ismereteink még mindig elég hiányosak. A 631 db dokumentum között könyveket, oktatócsomagokat, CD-ROM-okat egyaránt megtalálhatunk. Témájukat tekintve a könyvek igen változatosak, bemutatják Kína kultúráját, történetét, természeti szépségeit, tradicionális festészetét, zenei hagyományát ugyanúgy, mint a pekingi olimpiát vagy a népszerű sportot, a kung fut.

Az útikönyvek részben egész Kínáról adnak áttekintést, részben egy-egy város, mint például Peking szépségeit mutatják be. Kínához kapcsolódó tudományos felfedezésekről, a papírgyártás különlegességeiről, a hetvenes években feltárt kínai agyagkatonákról, a kínai szakácsművészetről, evőpálcikákról, a teázási szokásokról is többet megtudhatunk az adományozott művekből. A kínai nyelvet tanulókat a nyelvi oktatócsomagok és nyelvkönyvek segítik.

A könyvtár 1998 óta gyűjt és rendelkezik kínai anyaggal, amely a Kőbányai Könyvtárában található. A főként szépirodalmi és ismeretterjesztő könyvből, valamint periodikából álló gyűjtemény itteni elhelyezése nem véletlen, mert ez az a városrész, ahol a legnagyobb számban élnek kínaiak. Az itt megtalálható dokumentumok csak ízelítőt adhatnak a gazdag kínai kultúráról, aminek bővítéséhez a jelen ajándékkönyvek is hozzájárulnak. A tapasztalatok alapján az látható, hogy a kínai közösség tagjai szívesen keresik fel a könyvtárat és aktív olvasók.

A könyveket a hazánkban tartózkodó Öex. Wang Wen Zhang, a Kínai Népköztársaság kulturális miniszterhelyettese adta át, aki a Kínai Kulturális Fesztivál alkalmából érkezett a fővárosba. Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Mérey Zsolt, Budapest Főváros Önkormányzatának Főpolgármesteri Hivatala Nemzetközi Kapcsolatok Irodájának vezetője és dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója.




VilágKépző 2010-ben is...

VilágKépző 2010-ben is...


Vámos Miklóstól Dr. Ranschburg Jenőig...
A Lőrinci Nagykönyvtár sorozata
Mohás Lívia
Vámos Miklós
Dr. Ranschburg Jenő

Három év, 26 előadás, több mint 3200 résztvevő...

Ezek a Lőrinci Nagykönyvtár VilágKépző című ismeretterjesztő sorozatának főbb számai. Előadóink - szakterületük neves képviselői, illetve ismert, hiteles személyiségek - a tudomány, a kultúra és a művészetek új eredményeit, érdekességeit igyekeznek élvezetes, közérthető formában megosztani a hallgatókkal.

Ízelítő a 2010-es előadásokból

Az egyeztetések szerint 2010. február 18-án, csütörtökön 17 órakor Mohás Lívia pszichológus elárulja, "Mitől sikeres a nő". 2010. március 4-én, csütörtökön, 17 órakor kezdődik Berecz András neves népi énekes, mesemondó Kaptárbontás - felnőttmesék című programja. Egyeztetés alatt: Dr. Ranschburg Jenő gyermekpszicológus előadása, illetve közönségtalálkozó Vámos Miklós íróval, továbbá Kiss Tiborral, a népszerű Quimby együttes énekesével.


Kérjen hírlevelet a programokról:

Google Csoportok
Feliratkozás a(z) VilágKépző csoportra
E-mail:
Csoport meglátogatása


Az előadások a Lőrinci Nagykönyvtárban, Budapest XVIII. kerületében, a Thököly út 5. szám alatt kerülnek megrendezésre.





Előadóink voltak eddig:

AIGNER SZILÁRD, meteorológus - VEKERDY TAMÁS, gyermekpszichológus - ALMÁR IVÁN, űrkutató - KUBASSEK JÁNOS, geográfus - CZEIZEL ENDRE, genetikus - POPPER PÉTER, vallástörténész - GALÁCZ ANDRÁS, őslénykutató - RANSCHBURG JENŐ, pszichológus - ERŐSS ZSOLT, expedíciós hegymászó - JANKOVICS MARCELL, művelődéstörténész - PERSÁNYI MIKLÓS, biológus - UNGVÁRY KRISZTIÁN, történész - PÁLFFY ISTVÁN, televíziós újságíró - KUBINYI ENIKŐ, etológus - CSERNUS IMRE, pszichiáter - VÁGÓ ISTVÁN, műsorvezető, RTL KLUB, Szkeptikus Társaság – PALYA BEA, előadóművész – NÉMETH LAJOS, meteorológus - BÁCSKAI JÚLIA, pszichológus - NOVÁK PÉTER. táncos-koerográfus - DÉS LÁSZLÓ, zeneszerző-jazz-zenész - LUKÁCS BÉLA, fizikus - KOLTAI RÓBERT, színész-rendező - KEPES ANDRÁS, újságíró-műsorvezető - FÖLDES LÁSZLÓ HOBO, előadóművész
Megszépül a Vénusz utcai könyvtár
A cikk betűmérete: kisebb | nagyobb

Könyvtárunk felújításával kapcsolatos információk...



Tájékoztató a könyvtárunk felújításával kapcsolatos tudnivalókról!


A csepeli Vénusz utcai utcai könyvtár 2009. december 21-től felújítás miatt átmenetileg ZÁRVA tart.

Nyitás várható időpontja 2010. május

Természetesen olvasóink nem maradnak könyvtár nélkül, tagságuk - annak érvényességi határáig - a Sétáló utcai Könyvtárban lesz érvényes.


Cím: Sétáló utcai könyvtár
II. Rákóczi F. út 106.
Tel: 276-3512
E-mail:fszek2101@fszek.hu

Nyitva tartás:
H-SZ-P:13-19
K-CS:10-18
Sz:9-14


További tudnivalók:

  • a kölcsönzött dokumentumokat 2009. december 18-ig a Vénusz utcai könyvtárba lehetett visszavinni;

  • 2009.december 21-től pedig már csak a Sétáló utcai könyvtárban van lehetőség leadni.


  • Felhívjuk figyelmüket, hogy a könyvtár esetleges késedelmek esetén a Használati Szabályzatban foglaltak szerint jár el.

    Megértésüket köszönjük és szeretettel várjuk Önöket megújult könyvtárunkba!




    Elköszönünk...

    Elköszönünk

    Információk a kispesti Kossuth Lajos utcai könyvtár bezárásáról!



    Kedves Olvasóink!

    A kispesti Kossuth Lajos utcai könyvtár 2010. január 1-től véglegesen bezárt.

    Természetesen olvasóink nem maradnak könyvtár nélkül, tagságuk - annak érvényességi határáig - a két közeli könyvtárunk egyikében érvényesíthető.

    Elérhetőségeik:

    XIX. Üllői út 255., 281 1163
    H, SZ, P 13 - 19; K 9 - 15; CS 9 - 15; Szo 9 - 13

    XVIII. Thököly út 5., 291 2575
    H, SZ, CS, P 9-19; K és Szo 9-14

    További tudnivalók:

    A kölcsönzött dokumentumokat 2009. december 30-ig a Kossuth Lajos utcai könyvtárba lehetett visszavinni; 2010. január 4-től pedig már csak a fenti két könyvtárban van lehetőség leadni. A pénztartozásokat is hasonló módon lehet rendezni. Felhívjuk figyelmüket, hogy a könyvtár esetleges késedelmek esetén a Használati Szabályzatban foglaltak szerint jár el.

    Megértésüket köszönjük és szeretettel várjuk Önöket a két közeli könyvtárban, ahová kérdéseikkel is bizalommal fordulhatnak!