Menü

Bemutatkozás Könyvtáraink Használat Szolgáltatások Katalógus Adatbázisok Kapcsolat Gyermekkönyvtár Hírek

Űzenőfal








Önnek tetszet ez az oldal?????





Kijelentkezés a "Google Kapcsolat"-ból

2010. január 9., szombat

Kultúrcsavargó - 2010. január

Kultúrcsavargó - 2010. január



Mivel is indulhatna az újév, mint egy szép koncerttel. A Bécsi Filharmonikus Zenekar Bécsi Újévi Koncertjén Ifj. Johann Strauss és a papa Johann Strauss darabjai hangzanak fel. Világszerte 44 országban közvetítik, és több, mint egy milliárd ember láthatja. Nálunk Budapesten a Művészetek Palotájában két új évi koncertre is sor kerül. Az egyik január 1-én délután fél ötkor ifjúsági hangverseny, melyen Haydn: A teremtés oratóriumának mintegy egyórásra rövidített változatát hallhatják a fiatalok. Az oratórium keresztmetszetszerű előadása közben maga a karmester, Fischer Ádám meséli el a gyerekeknek, hogy éppen miről hallanak.
A másik este 7 órai kezdettel a bécsi Theater an der Wien és a Művészetek Palotája közös produkciójában kerül bemutatásra. Ez alkalommal már a teljes oratóriumot hallhatjuk. A produkciót ezúttal is a zeneszerző műveinek egyik legavatottabb tolmácsolója, Fischer Ádám irányítja.



John Ronald Reuel Tolkien 1892. január 3-án született Bloemfonteinben, Dél-Afrikában.
Az író születésnapjára emlékeznek - immár 7 éve - minden év elején a Magyar Tolkien Társaság tagjai, az író lelkes hívei a Főnix Klubban. (1061 Budapest, Paulay Ede u. 5.) A Egy Rég Várt Ünnepély elnevezésű rendezvényen különféle workshopokkal és programokkal várják az érdeklődőket. Lesz táncház, szerepjáték, városbújócska, színjátszás, kézműves műhely és játéksarok is. Este a Magyar Tolkien Társaság színjátszóiknak, táncosainak legjobb előadásaiból és a táborokban készült produkciókból nézhetnek meg egy videó-összeállítást.



Január 3-án a Művészetek Palotája ad otthont a Budapest Bár koncertjének. Az utóbbi évek egyik legeredetibb zenei vállalkozásába fogott 2007-ben Farkas Róbert. Zenekara köré gyűjtötte a rockzene kultikus alakjait. Régi filmslágereket, kuplékat és táncdalokat dolgoznak fel mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében. 2009–ben Pál Kálmán rendezésében igazi színházat csináltak, koncert- és színházi élményt is ígérve. Legyen a Budapest Bár vendége egy hamisítatlan budapesti estére! S aki nem teheti, hát hallgassa CD lemezeiket, hisz immár kettő is van belőlük, s könyvtárunkból is kikölcsönözhetik.



Ugyancsak a Művészetek Palotájában lépnek fel a népzene legjobbjai január 19-én. E hagyomány 2008-ban vette kezdetét, amikor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen elindult a várva várt népzenei tanszak, és ezt a műfaj legjobbjait megszólaltató esten méltón megünnepelhették. A népzene csúcstalálkozója mindkét alkalommal nagy sikerrel járt, így ezen felbuzdulva ebben az évben is eljönnek a népzene hazai „sztárjai”.
Lesz autentikus magyar népzene, de hallhatunk majd világzenébe vagy jazzbe hajló fúziót, illetve ízelítőt más népek zenéjéből. A fellépők között találjuk Berecz Andrást, a Dűvő népzenei együttest, Sebestyén Mártát, Dresch Mihályt, a Csík zenekart és még számos kiváló népzenészt.



Az év első nagyszabású összművészeti fesztiválja az immár 11. alkalommal megrendezésre kerülő VilágVeleje Fesztivál. Helyszíne a Gödör Klub; időpontja: január 20-23. A fesztivál négy napja alatt középpontban természetesen a kortárs könnyűzene, a koncertek lesznek, de számtalan más művészeti ággal ismerkedhetnek a fesztivállátogatók.



Január 30-án délelőtt 11 órakor a Thália Színházban kerül sor a Budapest Filharmónia „A zene titka” ifjúsági bérlet előadására, Thália és testvérei -Filmzenék címmel. Műsoron Prokofjev, Saint-Saëns és Eötvös Péter: Paris-Dakar műve. A hangversenyt filmvetítéssel színesítik. A Duna Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar mellett a Modern Art Orchestra is fellép.



A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2009. szeptemberében nyílt meg az a kiállítás, mely a magyar mese- és mondavilágot, a székely népmeséket, a világirodalom meseanyagát átdolgozó és közkinccsé tevő Benedek Eleknek állít emléket „Egyszer volt hol nem volt…” címmel. A meséinek világába, közös olvasásra, mesehallgatásra, játékra várják a gyerek és felnőtt látogatókat egyaránt. A kiállítás első egysége a varázslatos, mesét, mondát termő szülőföldet mutatja be. Megismerhetjük Elek apó diákéveit, a harcos újságírót és szerkesztőt, a fordítót, a tanügy iránt elkötelezett embert, az irodalomszervezőt. Lapozó formában válogatást láthatunk Benedek Elek verseiből és levelezéséből. A kiállítás feleleveníti a Cimbora újság híres levelező rovatát. Indul a Táltosposta, s a beérkező levelekre, rejtvény megfejtésekre, pályázatokra, észrevételekre a múzeum munkatársai, a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján válaszolnak.



Köztudott, hogy a gyerekek többsége szereti a lovakat, sokan közülük kipróbálták már a lovaglást is. A felnőttek közül meg többen próbára tették már szerencséjüket a „lovin”. Így vélhetőleg érdeklődéssel fogják végig járni a Magyar Mezőgazdasági Múzeum decemberben nyílt kiállítását, melyen híres magyar versenylovakat ismerhetnek meg. Kincsem, Imperiál sikereinek történetét, Overdose eddigi szerepléseit.



100 csoda – A jövő születése interaktív kiállításon olyan hazai találmányok kerültek bemutatásra, melyeket a hazai közönség még nem ismer, de a nagyvilágban már komoly sikereket értek el. Az egyszerűbb, de a mindennapokat nagyban megkönnyítő papírbilitől kezdve, a környezetszennyezésre megoldást kínáló hibridautón át a Jedi-késig, vagy a gaus kerékig. A kiállított tárgyakra lehet szavazni a www.100csoda.hu oldalon és a helyszínen, illetve szakmai zsűri is díjazza a legjobb, leginnovatívabb alkotást. Nem utolsó sorban a találmányok ki is próbálhatók a helyszínen a Párisi Udvarban február 28-ig.



A Játékszínben december 15-én volt a bemutatója Bernard Slade: Jutalomjáték című vígjátékának. A Broadway vígjátékot szinte évente felújítják, film is készült belőle, melyben a főszerepet Jack Lemon játszotta. A főhős a felelőtlenség játékosa. Tehetségét és családját kockáztatta az azonnali örömért. A környezetében is tapsra vágyott Scott Templeton s így vesztette el a feleségét s ébresztett haragot s tán bosszút a fiában. Ez a Jutalomjáték, meglehet az utolsó. Egy halálosan beteg ember vicceit beárnyékolja a szörnyű betegség. A vígjáték azonban a fordulatok műfaja s az izgalmak bővelkedő komédia könnyes mosollyal békíti össze a családot. A Szirtes Tamás rendezte darabban olyan nagyszerű színészek kaptak szerepet, mint Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Balázsovits Edit vagy Nagy Sándor. Januárban 13-án, 19-én és 25-én látható, sajnos a 12-i előadás elmarad.



S még egy kis vidámság az új évre – A Centrál Színházban (volt Vidám Színpad) 2010. január 30-án szombaton este 7 órakor bemutató előadás lesz: Neil Simon: A 88. utca foglyai. A szerzőt jól ismerjük, hisz számtalan darabját játszották, és jelenleg is játsszák a budapesti színházak. Gondoljunk csak a Furcsa párra, Hotel Plaza-ra, a Napsugár fiúkra vagy az És mennyi szerelemre. Nei Simon e darabjában is, saját legjobb hagyományait folytatva, valódi emberi konfliktust ábrázol - rendkívül szórakoztatóan. Együttérző humorral, fanyar iróniával, szellemes dialógusokban bontakozik ki egy szeretetreméltó házaspár hétköznapi válsága. A szereposztás is parádés: Básti Juli, Kern András, Borbás Gabi, Szabó Éva, Papp János. Aki teheti, s nem fáradt el a decemberi sürgés-forgás, rokonlátogatás, családi- és munkahelyi ünneplések közepette januárban is válogathat a színvonalas programok közül. Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések: